Als we stenen stapelen, begrijpen we dat we ze niet te veel naar rechts of links moeten neerleggen. Anders stort het bouwwerk in. Het zwaartepunt ligt zoals je weet vaak in het midden. Als mensen vergeten we die natuurwet wel eens. We lijken dan niet op die balancerende stenen maar op een pendule die steeds heen en weer beweegt. We leven steeds voor onszelf uit (dan zijn we er te veel) of trekken ons achter onszelf terug (dan zijn we er te weinig).

Elke leeftijd en ieder mens heeft een eigen vorm van balans. De stapel stenen ziet er daarom steeds anders uit. Jonge mensen leven vaak iets meer voor zichzelf uit. Dat is een natuurlijke beweging.  In die levensfase gaat  je energie vooral omhoog. Je wilt de wereld verkennen en je plek erin vinden. Maar ook daar zijn grenzen. Als je daarin niet jezelf in acht neemt, loop je het risico op te branden. Zeker als je hoogsensitief bent, is terugkeren naar je centrum belangrijk.

We verwarren terugtrekken wel eens met herstellen. Maar dat is zeker niet hetzelfde. Herstellen is iets doen in relatieve rust waar je nieuwe energie van krijgt. Dan kan slapen zijn maar ook wandelen of rustige bewegingen zoals bij Tai Chi. Terugtrekken kan een vorm zijn van afhaken. Het lukt je bijvoorbeeld niet de plek te vinden die jij in je hoofd had. Of de wereld komt te hard en overvloedig op je af. Dat kan gepaard gaan met angst of gevoelens van zinloosheid. Daar herstel je niet van.

Leven en bewegen vanuit je centrum klinkt saai als je die opgaande beweging in jezelf voelt. Maar dat is het zeker niet. Er is voor de enthousiasteling in jou meer dan genoeg plezier te beleven.  Je bent juist meer aanwezig en minder een vluchtige toeschouwer van je eigen reis. Daardoor maak je betere keuzes. Een hele simpele manier om je centrum te voelen is om even te gaan zitten en met je adem en aandacht naar je buik te gaan. De plek twee centimeter onder je navel. Doe dat een paar keer per dag 1 minuut. Dat moet lukken. Je zult merken dat je jezelf even uit je turbo haalt.

Wil je daar meer over weten? Samen met Max Tack (www.maxtack.nl)  bied ik een coachtraject van vijf bijeenkomsten voor jong volwassenen waarin we je vertrouwd maken met jouw centrum. Je zult merken hoe het je helpt om vanuit die plek steeds in beweging te komen en er naar toe terug te keren. Heb je interesse? Stuur me dan een mailtje.